ZOO TYCOON 2

African Adventure

Antilopa Bongo (Tragelaphus euryceros)

Bongo_Adult_F.jpg

Bongo je hnedo-bielo-pásavá antilopa, žijúca v pralesoch strednej a západnej Afriky. Obe pohlavia majú na hlave špirálovité rohy. Antilopy bongo sa živia korienkami, kôrov stromov aj listami, na ktoré dosiahnu. Ich jazyk je dosť dlhý na to aby omotal konár, a potom si ho môžu jednoducho pritiahnuť k ústam. Sú to veľmi plaché zvieratá, ktoré utečú pri najmenšej známke nebezpečia.

Anglický názov: Bongo
Životné prostredie: Dažďový prales (Tropical rainforest)
Stupeň ohrozenia: Low risk

Antilopa gnu alebo Pakôň (Connochaetes taurinus)

Wildebeest.jpg

Pakoň je veľká a statná africká antilopa, žijúca v otvorených lesostepiach a savanách južnej Afriky. Jeho krátky krk nesie veľkú hlavu s rohmi, tie ale na obranu nepoužíva - v nebezpečenstve radšej rýchlo uteká. Po Afrických savanách sa pakone pohybujú vo veľkých stádach. Na planinu Serengeti sa ich za trávou každoročne presúva viac ako 1 milión.

Byvol vodný (Syncerus caffer)

Buffalo_african.jpg

Byvol vodný je veľké, impozantné zviera žijúce v južnej a strednej Afrike. Žije v čriedach. Najmä samce majú veľké rohy, zhrubnuté nad obočím rovnako ako majú pižmone. Byvol vodný je známy ako najnebezpečnejšie africké zviera, na ktoré sa športovo poľuje.

Anglický názov: African Buffalo
Životné prostredie: Močiare (Wetlands)
Stupeň ohrozenia: Low risk

Diviak bradavičnatý (Phacochoerus africanus)

Warthog_Adult_M.jpg

Diviak bradavičnatý je divoké prasa so zavalitým telom, dvoma pármi klov a množstvom hrbolcov a výčnelkov na veľkej a širokej hlave. Žije na otvorených pláňach a v lesostepiach Afriky, kde žerie trávu, bobule, kôru, korienky, ale aj hmyz. Noc väčšinou trávia v norách, ktoré rady prevezmú od pôvodných majiteľov, napríklad hrabáčov. Diviakove kly sú ostré, nebezpečné zbrane, ktoré používa na obranu pred levmi a inými predátormi.

Gazela gerenuk (Lithocranius walleri)

Gerenuk_Adult_M.jpg

Gazela gerenuk je príbuzná všetkých ostatných gaziel, má ale oveľa predĺžený krk, vďaka ktorému dočiahne na konáre stromov a na rastliny, ktoré sú pre iné antilopy nedosiahnuteľné. Okrem toho sa gerenuk dokáže postaviť na zadné, aby tak dočiahla ešte vyššie. Tieto gazely žijú v malých skupinkách, no napriek tomu sa im často nepodarí uniknúť predátorom - za obeť často padnú gepardom, leopardom, levom a šakalom.

Anglický názov: Gerenuk
Životné prostredie: Step (Scrub)
Stupeň ohrozenia: Low risk

Hadiar dlhonohý (Sagittarius serpentarius)

SecretaryBird.jpg

hadiar dlhonohý je veľký dravý vták žijúci na Savanáh Afriky južne od Sahary. Má veľmi dlhé nohy, dlhý chvost, a silný zahnutý zobák. Hadiar sa živý malými cicavcami, plazmi, najmä hadmi, na lov ktorých je špeciálne dobre vybavený. Lieta iba zriedkavo, lepšie mu ide chôdza na dlhých nohách. V kríkoch a nas tromoch si z vetvičiek stavia veľké a silné hniezdo.

Anglický názov: Secretary bird
Životné prostredie: Grasslands (Trávnaté oblasti)
Stupeň ohrozenia: Low risk

Hrabáč africký (Orycteropus afer)

Aardvark_Adult_F.jpg

Hrabáč žije v takmer celej Afrike, od Egypta až po Mys Dobrej nádeje. Je to nočný živočích, cez deň sa zdržiava vo svojej nore. Žerie mravce, termity a rôzne iné druhy malého hmyzu. Keď si vyhrabáva noru, používa svoje ostré pazúre ktorými hrabe, a svalnatý chvost, ktorým odhadzuje vyhrabanú zem. Svoje drápy tiež používa, keď sa potrebuje dostať cez pevnú stenu termitieho hniezda k jeho obyvateľom.

Anglický názov: Aardvark
Životné prostredie: Step (Scrub)
Stupeň ohrozenia: Low risk

Hrošík libérijský (Hexaprotodon liberiensis)

HippopotamusPygmy_Ad

 Hrošík libérijský je menší z iba dvoch druhov dnes žijúcich hrochov. Váži iba jednu šestnástinu z váhy Hrocha obojživelného. Keďže väčšina jeho životného prostredia bola zničená, dnes ho nájdeme už iba vo veľmi malej oblasti východnej Afriky. Sú to nočné, samotárske zvieratá,  takže stretnúť sa s nimi vo voľnej prírode je veľmi vzácne. Hrošík sa živí trávou, popadaným ovocím, sukulentmi a všetkými rastlinami, na ktoré dosiahne.

Anglický názov: Pygmy hippopotamus
Životné prostredie: Tropical rainforest (Dažďový prales)
Stupeň ohrozenia: Critically endangered

Hyena pásavá (Hyaena hyaena)

HyenaStriped_Adult_F

Hyena pásavá je veľká psovité šelma. Narozdiel od svojich blízkych príbuzných vlkov sa hyena živí zdochlinami a živú potravu loví len zriedka. Má silné čeľuste vďaka ktorým môže prehryznúť kosť a dostať sa ku kostnej dreni, ktorá je pre väčšinu iných mäsožravcov nedostupná. Znakom všetkých hyen je prudko sa dozadu zvažujúci chrbát, čo odzrkadľuje dĺžkový rozdiel medzi silnými a dlhými prednými nohami a oniečo kratšími zadnými.

Anglický názov: Striped Hyena
Životné prostredie: Desert (Púšť)
Stupeň ohrozenia: Low risk

Jazvec mediar (Mellivora capensis)

Ratel_Adult_F.jpg

Jazvec mediar je malý cicavec podobný skunkovi, ktorý žije v Afrike a aj malej časti Ázie. Jedným z jeho najobľúbenejších jedál je včelí med, podľa čoho bol aj pomenovaný. V Afrike mediar vyhľadáva med za pomoci malého vtáčika, známeho ako medozvestka. Ten priletí k jazvecovi a dovedie ho k nájdenému hniezdu. Mediar ho veľkými pazúrmi rozhrabe, pochutná si na mede, a vták zatiaľ z plástov povyberá včelie larvy. Mediar je proti včelám patrične obrnený - jeho koža je taká hrubá a odolná, že včelie žihadlo, ani zvieracie zuby či pazúry ňou zvyčajne neprejdú. Podobne ako skunk, aj mediar má análne žľazy, z ktorých vie vypustiť nepríjemne zapáchajúci plyn.

Anglický názov: Ratel
Životné prostredie: Grasslands (Trávnaté oblasti)
Stupeň ohrozenia: Low risk

Korytnačka ostrohatá (Geochelone sulcata)

TortoiseAfricanSpur_

Korytnačka ostrohatá je najväčšia suchozemská korytnačka na Africkom kontinente. Žerie množstvo druhov púštnych rastlín a najmä sukulentov, ktoré obsahujú veľa vody. Keďže tieto korytnačky narastú veľmi veľké, potrebujú potravu bohatú na kalcium, ktorou sú práve spomínané sukulenty. ´Korytnačky ostrohaté sú veľmi agresívne, samce často bojujú - rozbehnú sa oproti sebe a narážajú do seba panciermi. Keď príde sucho, korytnačky sa chránia pred dehydratáciou tak, že sa zahrabú do piesku.

Anglický názov: African Spurred Tortoise
Životné prostredie: Púšť (Desert)
Stupeň ohrozenia: Vulnerable

Makak magot (Macaca sylvanus)

ApeBarbary_Adult_F.j

Makak magot je jedna z mála bezchvostých opíc. Je to jediný druh makaka, ktorý žije mimo Ázie - magot obýva severnú Afriku. V prírode žijú makaky v kolóniách až do 30 jedincov v cédrových a dubových lesoch, rastúcich v Alžírsku, Maroku a pohorí Atlas.

Anglický názov: Barbary Ape
Životné prostredie: Listnaté lesy (Temperate forest)
Stupeň ohrozenia: Vulnerable

Mandril pestrotváry (Mandrillus sphinx)

Mandrill_Adult_M.jpg

Mandril je veľká, zemná paviánovitá opica pochádzajúca z tropickej západnej Afriky. Samce Mandriov patria medzi najfarebnejšie cicavce na svete - na ich tvári je niekoľko sýtomodrých a červených škvŕn. Mandrily majú malé svalnaté telo so silnými končatinami a obrovskými nebezpečnými zubami, ktoré im len pridávajú na strašidelnom vzhľade.

Anglický názov: Mandrill
Životné prostredie: Tropical rainforest (Dažďový prales)
Stupeň ohrozenia: Vulnerable

Nosorožec tuporohý (Ceratotherium simum

RhinocerosWhite_Adul

Nosorožec tuporohý je najväčší a aj najpokojnejší druh nosorožca. Anglický názov White rhinoceros nieje odvodený od jeho farby (v skutočnosti je sivohnedý) ale od afrického slova "weit", ktoré znamená široký a vystihuje jeho ústa. Dva veľké rohy, ktoré má nosorožec na nose niesú kostené - sú vytvorené zo stvrdnutého keratínu, z rovnakého materiálu ako ľudské vlasy. Veľmi slabo vidí a orientuje sa väčšinou podľa čuchu. V skutočnosti je jeho čuchové centrum väčšie ako celý mozog. Všetky nosorožce sú vegetariáni, ale Nosorožec tuporohý v podstate žije iba na tráve. Zožerie jej toľko veľa, že ako jedno z mála zvierat patrí do skupinky zvanej megaherbivory (=megabylinožravce).

Pavián dželada (Theropithecus gelada)

Gelada_Adult_M.jpg

Dželady sú blízke príbuzné paviánov, ale dajú sa rozoznať podľa rozdielne umiestnených nozdier - dželada ich má ďalej od hornej pery ako iné paviány. Samce majú veľkú, vznešenú hrivu okolo krku a na chrbte. Dželady žijú na horských lúkach Etiópie. Jedia trávu, korienky, bobule a zriedkavo aj hmyz. Keďže ich jedálniček nemá veľkú energetickú hodnotu, tieto opice musia tráviť väčšinu dňa spásaním trávy. Dželady žijú v obrovských skupinách, ojedinele aj do 800 jedincov.

Anglický názov: Gelada
Životné prostredie: Alpine (Pohoria)
Stupeň ohrozenia: Vulnerable (?)

Rys karakal (Felis caracal)

Caracal.jpg

Karakal, známy aj ako "Perzský rys" je malý predátor žijúci na suchých skalnatých miestach Afriky a Ázie. Má červenohnedú kožu a výrazné čierne štetinky na končekoch uší. Meno Karakal znamená po Turecky "čierne uši". Tento rys je veľmi rýchly a mrštný lovec, žerie vtáky, hlodavce a dokonca aj menšie antilopy.

Anglický názov: Caracal
Životné prostredie: Scrub (Step)
Stupeň ohrozenia: Low risk

Surikata pásavá (Suricata suricatta)

Meerkat_Adult_F.jpg

Surikata, najmenší druh spomedzi všetkých mungovitých, sa prispôsobila životu v otvorenej krajine suchých saván a stepí v Južnej Afrike. Surikaty sú známe vďaka svojmu typickému postoju na zadných, keď stojí pri vchode do nory a stráži. Tieto malé spoločenské zvieratká žijú vo veľkých rodinných skupinách v podzemných chodbách a norách. Majú výborný zrak, ktorý im pomáha už zdiaľky zbadať blížiace sa supy a líšky.

Anglický názov: Meerkat
Životné prostredie: Scrub (Step)
Stupeň ohrozenia: Low risk

Varan nílsky (Varanus niloticus)

MonitorNile_Adult_F.

Varan nílsky patrí medzi najväčšie žijúce jaštery. Žije pri riekach a močarinách po celej Afrike, hlavne okolo rieky Níl. Má agresívnu povahu a obrovskú silu vo svojich čeľustiach, nohách a svalnatom chvoste, ktorý často pužíva ako zbraň v súbojoch s inými varanmi. Je to mäsožravec, živiaci sa kobylkami, chrobákmi, vtákmi, rybami, hlodavcami a niekedy aj inými plazmi. Aj keď väčšinu času varan nílsky striehne na korisť vo vodnom poraste, niekdy vylezie na strom, aby sa nakŕmil vtáčími vajcami.

Anglický názov: Nile Monitor
Životné prostredie: Wetlands (Močiare)
Stupeň ohrozenia: Low risk

Vlk etiópsky (Canis simensis)

WolfEthiopian_Adult_

Vlk etiópsky je jediný v Afrike žijúci vlk, konkrétne žijúci len v hornatých regiónoch Etiópie a Eritrei. Je to mäsožravec živiaci sa hlavne hlodavcami, ktoré buď vyhrabáva z ich nôr, alebo naháňa a chytí. Niekedy sa vlky združia do svorky, v ktorej sú schopné uloviť aj o niečo väčšie zvieratá, napríklad antilopy.

Anglický názov: Ethiopian wolf
Životné prostredie: Alpine (Pohoria)
Stupeň ohrozenia: Critically endangered

Žirafa masajská (Camelopardalis tippelskirchi)

GiraffeMasai_Adult_F

Žirafa masajská je najvyššie suchozemské zviera. Majú krátke, tvdré chlpy, ktoré vytvárajú typickú žirafiu žltohnedú kresbu. Vďaka tomuto sfarbeniu sú žirafy ťažšie viditeľné vo vegetácií. Aj keď neexistujú na svete dve žirafy s rovnakou kresbou, v niektorých častiach Afriky sa ich škvrny tak podobajú, že vedci dokázali určiť veľké množstvo žirafých poddruhov, medzi ktoré patrí aj žirafa masajská.

 
Ďakujem za návštevu. Pridalo mi to kredit...