ZOO TYCOON 2

Arabian nights

Vyza veľká (Huso huso)

BelugaSturgeon-1.gif

Vyza veľká je endemitná ryba z Kaspického mora, kde sa z jej ikier vyrába kaviár. Toto viedlo k jeho takmer-vyhubeniu. Tieto obrovské ryby sú samotárske, stretávajú sa iba v rozmnožovacom období, kedy sa presúvajú do plytkých vôd. Živia sa menšími rybami a kôrovcami.

Kuropta čiernohlavá (Alectoris melanocephala)

ArabianPartridge.gif

Kuropta čiernohlavá žije v púšťach Ománu, Yemenu a Saudskej Arábie. Keďže tieto miesta niesú obývané, život kuropt nám dodnes nieje celkom známy. Vieme len to, že patria do skupiny bažantovitých vtákov a živia sa ovocím, semenami, bobuľami a inou vegetáciou. Sú to nelietavé vtáky a väčšinu svojho času trávia na zemi.

Pavián pláštikový (Papio hamadryas)

HamadryasBaboon.gif

Paviána pláštikového nájdeme v severnej Afrike a na Arabskom polostrove kde žije na púšťach a suchých planinách. Tieto opice žerú širokú škálu ovocia, tráv, hmyzu, korienky a vtáčie vajcia. Veľa času trávia na zemi kde sa sociálne vyživajú. Paviány žijú vo veľkých skupinách vedených vedúcim samcom. Je to "nadriadený" skupiny samíc, ich mláďat a jeho nádejných nástupcov. Tieto skupiny sa potom spájajú s ďalšími do klanov a klany sa nakoniec ešte spájajú do obrovských skupiín s inými klanmi a vytvoria tak obrovskú paviániu kolóniu, žijúcu spoločne na jednom teritóriu.

Cibetka malá (Viverricula indica)

LesserCivet.gif

Cibetka malá žije v otvorenej krajine od Indie do juhovýchodnej Ázie. Cibetky jedia rôzne malé živočíchy, napríklad vtáky, plazy, hmyz a aj plody a ovocie. Tieto nočné zvieratká rodia 3-4 mláďatá v norách, ktoré si samice vyhrabávajú.Cibetka malá má na označenie svojho teritória niekoľko pachových žliaz, z ktorých sa vyrábajú parfémy.

Vydra hladkosrstá (Lutrogale perspicillata)

SmoothOtter.gif

Vydry hladkosrsté žijú v močiaroch vo väčšine Južnej Ázie, napríklad v Indii alebo v Iraku, ale ich počty sú redukované chytaním do pascí a ničením životného prostredia. Medzi sebou komunikujú rôznymi polohami tela, dotykmi, zvukmi, aj pachovými stopami. Tieto vydry často lovia v skupinách húfy rýb, no na súši sa živia aj hmyzom, kärovcami, malými vtákmi, plazmi a obojživelníkmi.

Bocian čierny (Ciconia nigra)

BlackStork.gif

Bocian čierny je široko rozšírený vták, vyskytuje aa v severnej Afrike, na Arabskom polostrove, v Európe aj strednej Ázii. Sú to veľmi plaché a samotárske vtáky, žijúce väčšinou v mokradiach a lužných lesoch. Kŕmia sa rybami a inými vodnými živočíchmi, ktoré vyhľadávajú v blízkosti brehov riek a jazier. Jeho jediným nepriateľom je človek, ktorý jeho populáciu ničí hlavne odlesňovaním a ničením jeho domova, lužných lesov.

 

Delfínovec indský (Platanista minor)

IndusDolphin.gif

Delfínovec indský  žije na jedinom mieste na svete - v rieke Indus v Pakistane. Ich oči sú takmer nepoužiteľné, pretože v mútnej riečnej vode by delfín aj tak nič nevidel. Orientuje sa v nej echolokáciou, ktorá mu slúži aj na vyhľadávanie koristi, napríklad kôrovcov, kaprovitých rýb, ustríc a rôznych mäkkýšov.

Krokodíl bahenný (Crocodylus palustris)

MuggerCrocodile.gif

Krokodíl bahenný (Arabian nights), známy aj ako krokodíl močiarny, žije v bažinách Indie a okolitých štátov. Mláďatá sa liahnu so žltohnedou kožou, až neskôr stmavnú ako ich rodičia. Tento krokodíl sa živí mnohými druhmi plazov, obojživelníkov a rýb, no pri väčších kúskoch sú známe aj prípady, keď si pochutnali na byvolovi alebo jeleňovi.

Varan púšťový (Varanus griseus)

DesertMonitor.gif

Varan púšťový (Arabian nights) je plaz z púští Arábie a Stredného východu, kde väčšinu času trávi v norách vyhrabaných do piesku. Sfarbenie varana je u každého z jeho troch poddruhov mierne odlišné, no vždy má tmavohnedé pásy a škvrny na béžovom chrbte. Živí sa veľkou škálou rôznych živočíchov, od korytnačiek, iných jašterov a škorpiónov až po vajcia, vtáky a drobné cicavce.

Daniel škvrnitý perzský (Dama dama mesopotamica)

PersianFallowDeer-1.

Daniel škvrnitý perzský (Arabian nights) je väčší poddruh európskeho daniela,  v minulosti rozšírený od Severenej Afriky po Perziu. Dnes je však izolovaný iba do lesov Iránu, pretože v jeho pôvodnej domovine ho vyhubili lovci. Živia sa ovocím, orechmi a listami, tráva tvorí asi 60%. Daniel žije samostatne, iba pred rozmnožovacou sezónou (rujou) sa združujú do čried, kde samce zápasia o samice a teritóriá.

Vlk Arabský (Canis lupus arabs)

ArabianWolf.gif

Tento vlk (Arabian nights) nie je samostatným druhom, ale menším poddruhom Vlka dravého (Canis lupus, Endangered species), žijúcim na púšťach Arabského polostrovu. Poddruh je dnes kriticky ohrozený kvoli odstrelu, pre údajné napádanie kráv a oviec miestnych farmárov. V Ománe je už vyhubený a usiluje sa o vrátenie do jeho domoviny. Okrem dobytku, Vlk arabský sa živí aj menšími cicavcami, kopytníkmi a zdochlinami. Jeho kožuch má veľmi krátku srsť, ktorej sfarbenie sa mení cez bielu hnedú a sivú.

Mungo Indický (Herpestes edwardsi)

IndianMongoose.gif

Mungo indický (Arabian nights), ako logicky naznačuje jeho názov, žije v Indii a okolitých štátoch. Prispôsobili sa krovinatým oblastiam a stepiam, kde lovia chrpbáky a hady, niekedy však zjedia aj ovocie alebo inú rastlinnú potravu, prípadne vtáčie vajíčka. Mungovia sú svetoznámi pre svoje chýrne boje s kobrami, keď mungo zlomí kobre väzy alebo rozhryzne lebku a zožerie ju. Aktívnejšie sú skoro ráno a podvečer, kedy usilovne hľadajú plazy na večeru alebo raňajky.

Tuleň kaspický (Pusa caspica)

CaspianSeal-1.gif

Tuleň kaspický (Arabian nights) je plutvonožec žijúci vo vnútrozemskom Kaspickom mori, mimochodom položenom až 100 stôp pod hladinou mora (na metre si už musíte sami prepočítať). Aj keď tieto tulene sa živia najmä rybami, nepohrdnú ani krevetami, homármi a krabmi. Normálne sú samotárske, no počas rozmnožovacej sezóny (ruje) vytvárajú veľké kolónie a cestujú do severnejších oblastí, kde rodia mláďatká. Tieto sú zpočiatku chránené hustou a teplo srsťou nazývanou lanugo, ktorá ich chráni kým niesú odolnejšie proti chladu a vode. V prírode sa tuleň kaspický dožíva okolo 35 rokov.

Mačka púšťová (Felis margarita)

SandCat.gif

Mačka púšťová (Arabian nights) je malá mačkovitá šelma žijúca na púšťach severnej Afriky. Tieto mačky veľa času venujú hrabaniu sa v piesku, no nie preto, že by žili v norách - o piesočné zrnká si brúsia pazúry. Živia sa hmyzom, ktorý nájdu v noci ukrývať sa v piesku alebo pod kameňmi.

Kôň arabský (Equus caballus)

ArabianHorse.gif

Kôň arabský (Arabian nights) je predchodcom koňa domáceho. Pôvodne žil na strednom východe, no postupne sa rozšíril spolu s ďalšími divokožijúcimi druhmi koní po celom svete a najmä v minulosti bol veľmi obľúbený a hojne využívaný na cestovanie alebo nosenie nákladov. v Arábií sa prispôsobil púštnemu biotopu a dnes ho často využívajú Beduíni.

Medveď balučistanský (Ursus thibetanus gedrosianus)

BaluchistanBear-2.gi

Medveď balučistanský (Arabian nights) je poddruhom Medveďa tibetského, ktorý žije vo vysokých horách Pakistanu a blízkych krajín. Je o niečo menší ako Medveď tibetský, a niekedy má hnedšiu, drsnejšiu srsť. Balučistanský medveď je kriticky ohrozený druh a viacero zoologických záhrad na svete sa usiluje o jeho záchranu.

Korytnačka kaspická (Mauremys caspica)

CaspianTurtle.gif

Korytnačka kapsická (arabian nights) žije na pobreží krajín východného Stredozemného mora, vrátane Arabského polostrova, južnej Európy, Iraku, Iránu a Ruska. uprednostňuje plytkovodné oblasti, no niekedy sa objaví aj ďalej od pobrežia.

Daman skalný (Procavia capensis)

RockHyrax.gif

Damany (Arabian nights) žijú v krovinatých, skalnatých oblastiach kde sa živia rôznymi trávami. Ich stáda môžu obsahovať aj 80 damanov, ktoré veľa času trávia oddychovaním v tieni skál, alebo naopak, slnením sa, čím si vyrovnávajú telesnú teplotu. Samičky rodia dve až tri mláďatá sa rodia každý rok od marca do Mája.

Koza bezoárová (capra aegagrus blythi)

SindhIbex.gif

Koza bezoárová (Arabian nights) je poddruhom divej kozy, ktorý sa prispôsobil životu vo vysokých horách Pakistanu. Sú to bylinožravce a ich rohy sú oveľa väčšie a dlhšie ako u iných druhov kozorožcov a kôz. Žijú vo veľkých skupinách, ktoré sa môžu niekedy rozrásť až na neuveriteľných 500 jedincov.

Líška Blanfordova (Vulpes cana)

BlanfordFox.gif

Líška Blanfordova (Arabian nights) žije v horúcich Severoafrických pohoriach, kde jej jej veľké uši pomáhajú vyrovnávať telesnú treplotu. Často sa ubytujú v blízkosti zaľzdnených oblastí kde sa živia zvyškami ovocia, hmyzom a lebo malými cicavcami. Sú to aj mäsožravce, ale viac uprednostňujú zdochliny ako iné druhy líšok.

 
Ďakujem za návštevu. Pridalo mi to kredit...