ZOO TYCOON 2

Zoo Tycoon 2

Bobor kanadský (Castor canadensis)

BeaverAmerican_Adult

Bobor americký je veľký obojživelný hlodavec. Bobre žijú v skupinkách a dokážu z konárov vybudovať bobriu hrádzu, v ktorej žijú. Občas ich ľudia introdukujú na miesta, kde treba zastaviť eróziu na brehoch rieky.

Anglický názov: American beaver
Životné prostredie: Močiare (Wetlands)
Stupeň ohrozenia: Low Risk

Gepard štíhly (Acinonyx jubatus)

cheetah.jpg

Gepard je jedno z najrýchlejších suchozemských zvierat, na krátke vzdialenosti dokáže bežať rýchlosťou takmer 100 km/h. Na jeho labkách sú mäkké vankúšiky, vďaka ktorým má jeho chodidlo pri vysokých rýchlostiach lepšiu priľnavosť k terénu, pevný chvost mu zas slúži na udržanie rovnováhy. Každý exemplár geparda sa dá rozoznať podľa originálneho usporiadania čiernych prstencov na chvoste (skoro ako čiarový kód, pozn.prekl.)

Anglický názov: Cheetah
Životné prostredie: Savana (Savannnah)
Stupeň ohrozenia: Vulnerable

Gorila horská (Gorilla gorilla beringei)

GorillaMountain_Adul

Gorila horská je jedným z troch poddruhov goríl, ktoré sa odlišujú hlavne podľa geografického rozšírenia. Je to najväčšia, najsilnejšia a aj najohrozenejšia zo všetkých opíc. Rozlišujeme tieto tri poddruhy: gorila nížinná východná, gorila nížinná západná, a najhustejšie ochlpená gorila horská.

Hroch obojživelný (Hippopotamus amphibius)

Hippopotamus_Adult_M

Hroch patrí medzi najvačšie a najťažšie suchozemské zvieratá. Žije z časti v sladkej vode a z časti na suchu. Aj keď sa živí len a len rastlinnou potravou, je vyzbrojený masívnymi čeľusťami s obrovskými zubami, ktoré samce používajú pri súbojoch. Hrochy sú často nevypočítateľné a sú známe prípady, kedy hroch prehryzol stenu malého člna alebo svojimi hrozivými tesákmi rozdvojil krokodíla. Hrochy obývajú delty riek, močiare a brehy jazier, kde si vytvárajú spleť vodných ciest, ktorými sa najľahšie dostanú k potrave na pobreží. Dni trávia leňošením vo vode alebo v jej blízkosti, po zotmení sa prebúdzajú a vydávajú sa hľadať potravu.

Jaguár americký (Panthera onca)

Jaguar_Adult_M.jpg

Jaguár je jeden z najväčších a najmocnejších príslušníkov mačkovitých šeliem. Jeho hustý kožuch je tmavožltý až červenohnedý (veľmi zriedkavo čierny) s veľkými čiernymi škrnami. Každá škvrna pozostáva z bodiek usporiadaných do kruhu, v ktorého strede sa nachádza ešte jedna bodka. Jaguár vie celkom dobre liezť po stromoch a výborne pláva. Aj keď je vystrašený, len veľmi zriedka zaútočí na člooveka.

Kozorožec vrchovský (Capra ibex)

Ibex_Adult_M.jpg

Kozorožec je divá koza s obrovskými, dozadu zahnutými rohami. Žije v členitom teréne, v oblastiach medzi horskými lesmi a holými skalami Álp. Aj na strmých útesoch má veľmi istú chôdzu a nikdy nestráca rovnováhu. Keď sa chce zachrániť pred predátormi, ujde na takmer kolmé skalné steny, kam sa oni nemôžu dostať.

Krokodíl nílsky (Crocodylus niloticus)

CrocodileNile_Adult_

Krokodíl nílsky je najväčší predátor v Afrike a takisto jeden z najzúrivejších. Žije na brehoch jazier, riek a močiarov, kde čakajú na akékoľvek zviera, ktoré by mohli schmatnúť, utopiť a zjesť. Živia sa hlavne menšími živočíchmi ktoré prehĺtajú v celku, no aj veľkými zvieratami ktoré požujú, a môžu napadnúť aj človeka. Každú obeť strhnú do vody za nohu či za chvost, pretože tu im nemôžu tak ľahko uniknúť. Sú neuveriteľne silné a svoju obeť dokážu zabiť už len tým, že ju skrútia do neprirodzenej polohy a dolámu. Krokodíl si dokáže pod vodou zavrieť nozdry, a tak môže korisť sledovať spod vody bez toho, aby sa utopil.

Lev (Panthera leo)

Lion_Adult_M.jpg

Lev je jedným z najväčších príslušníkov mačkoitých šeliem. Od ostatných druhov sa levy odlišujú tým, že žijú v skupine. Ich veľkosť a sila už od dávnej minulosti v ľuďoch vzbudzuje úctu, a preto je lev známy aj ako "kráľ zvierat". Levy sú tiež známe pre ich mohutný rev.

Los mokraďový (Alces alces americana)

Moose_Adult_F.jpg

Los je najväčší zo všetkých jeleňovitých. Má dlhé nohy, vďaka ktorým môže obhrýzať ako nízke rastliny tak aj vetvy menších stromov, môže sa tiež brodiť vo vode a kŕmiť sa vodnými rastlinami. Vo vode sa pohybujú úplne prirodzene a dobre plávajú. Uši losa sa môžu otáčať ako radary a zaručujú zvieraťu vynikajúci sluch. Vek losa sa dá určiť podľa koreňa prostredného rezáka, na ktorom sa nachádzajú tmavé prstence.

Medveď Grizzly (Ursus arctos horribilis)

BearGrizzly_Adult_F.

Meno grizzly sa niekedy síce používa na označovanie všetkých typov Medveďa hnedého, no v skutočnosti pomenúva iba jeden jeho poddruh, žijúci vo vnútrozemí Severnej Ameriky. Tento medveď má veľké, silné laby s piatimi dlhými pazúrmi, ktorými si pomáha pri vyhrabávaní korienkov aj zahrabaných zdochlín (ktoré si mimochodom zahrabáva sám, keď práve nemá chuť). Medvede sa väčšinou dorozumievajú tichým bručaním a klepkavými zvukmi, ktoré vytvárajú svojimi zubami. Na ľudí bezdôvodne nazútočia a takmer vždy sa radšej vyhnú konfrontácií s človekom. 

Anglický názov: Grizzly bear
Životné prostredie: Ihličnatý les (Boreal forest)
Stupeň ohrozenia: Endangered

Nosorožec čierny (Diceros bicornis)

RhinocerosBlack_Adul

Nosorožec čierny patrí medzi najagresívnejšie druhy nosorožcov. Nosorožce preslávil ich veľmi slabý zrak, no zato dokonalý sluch a čuch. Aj keď možno vyzerajú neohrabane, dokážu veľmi rýchlo bežať a aj prudko zaútočiť, ak sa cítia ohrozené. Nosorožec čierny je nebojácny a nevypočítateľný, kedykoľvek sa rozbieha na ľudí alebo zvieratá, pričom často zastaví tesne pred zrážkou.

Panda obrovská (Ailuropoda melanoleuca)

PandaGiant_Adult_M.j

Panda obrovská je veľmi známa podľa svojho vznešeného čiernobieleho sfarbenia. Pandy žijú v bambusových lesoch, kde sa živia takmer výlečne bambusovými listami, ktoré ale majú malú výživnú hodnotu a panda ich musí zjesť veľké množstvo. Nazodiel od ostatných medveďovitých šeliem nedokáže ručať.

Anglický názov: Giant Panda
Životné prostredie: Listnatý les (Temperate forest)
Stupeň ohrozenia: Endangered

Páv korunkatý (Pavo cristatus)

PeafowlCommon_Adult_

Páv, po anglicky nazývaný "peafowl", má aj druhý názov -"peacock", ten však platí iba pre samčeky - samičky sa volajú "peahens". Páv pôvodne žil iba v Azií, v minulosti ho však na zámkoch a hradoch chovali po celom svete a na viacerých miestach zdomácnel. Jeho nádherný lesklý chvost je zeleno zlatý s purpurovými a bronzovými ornamentami a v strede má veľké modré "oko" sýtej farby, známej ako "pávia modrá".

Anglický názov: Common peafowl
Životné prostredie: Listnatý les (Temperate forest)
Stupeň ohrozenia: Low risk

Plameniak ružový (Phoenicopterus ruber)

FlamingoGreater_Adul

Plameniak ružový je najväčší zo všetkých plameniakov. Má dlhé, tenké nohy a veľmi pohyblivý, esovito ohnutý krk. Keď sa kŕmi, hlavu ponorí pod vodu, zobák do bahna a pomaly kráča dozadu. Do zobáka naberá vodu a bahno a jazykom všetko vytláča cez lamely po bokoch zobáka, čím sa drobné živočíchy a organické zvyšky na ne zachytávajú a plameniak ich neskôr zožerie. Ich typické ružové sfarbenie pochádza z farbiva v krevetách a drobných kôrovcoch, ktorými sa živí. Mláďatá sa liahnu biele a zružovejú, až keď začnú prijímať túto potravu.

Anglický názov: Greater flamingo
Životné prostredie: Močiare (Wetlands)
Stupeň ohrozenia: Low risk

Rovnorožec africký (Oryx gazella)

Gemsbok_Adult_M.jpg

Rovnorožec je veľká juhoafrická antilopa s dlhými, ostro zakončenými rohmi. V ohrození sklonia hlavu tak, že ich rohy smerujú dopredu a rozbehnú sa oproti nepriateľovi, čo často zaženie aj levy alebo iné veľké šelmy. Rovnorožce sú tiež rýchlymi bežcami, ktoré dokážu predbehnúť aj koňa. Dlhé obdobia sucha dokážu prežiť vďaka konzumovaniu rôznych púštnych rastlín, napríklad sukulentov.

Anglický názov: Gemsbok
Životné prostredie: Stepi (Scrub)
Stupeň ohrozenia: Low risk

Slon africký (Loxodonta africana)

ElephantAfrican_Adul

Slon africký žije v trávnatých oblastiach Afriky južne od Sahary. Slony sú najväčšie suchozemské zvieratá, sú extrémne silné a vysoko inteligentné. Žijú až 60 rokov a dospelé zdravé jedince nemajú nijakých nepriateľov okrem človeka. Ich početné vrásky ich zrejme chránia pred slnkom.

Anglický názov: African Elephant
Životné prostredie: Savana (Savannah)
Stupeň ohrozenia: Endangered

Šimpanz učenlivý (Pan troglodytes)

Chimpanzee_Adult_F.j

Šimpanz je vysoko inteligentná opica. Šimpanzi sa od ľudí odlišujú vraj iba jedným percentom genetického materiálu, čo z nich robí našich najbližších príbuzných. Sú to tiež "riešiči problémov", ktorí používajú množstvo rôznych nástrojov, napríklad paličky na hrabanie, a dokonca špongiu vyrobenú z rozžutých listov. Šimpanzi majú komplexný komunikačný systém a žijú vo veľkých, dobre usporiadaných tlupách. Narozdiel od človeka, šimpanzi nedokážu plávať.

Anglický názov: Chimpanzee
Životné prostredie: Dažďový prales (Tropical rainforest)
Stupeň ohrozenia: Endangered

Ťava jednohrbá (Camelus dromedarius)

CamelDromedary_Adult

Ťava jednohrbá alebo aj dromedár je výborne adaptovaná pre život v púšti, je to silné a odolné zviera. Jej hrb je tvorený tukom, no mnoho ľudí sa nesprávne domnieva, že obsahuje vodu. Bez nej ťava dokáže prežiť mnoho dní, dokonca mesiace. Ťavy si dokonca dokážu uzavrieť nozdry, aby sa im do nich počas púštnych búrok nedostal piesok, a ich oči sú rovnako chránené dvojitým radom mihalníc.

Anglický názov: Dromedary camel
Životné prostredie: Púšť (Desert)
Stupeň ohrozenia: Low risk
Dostupnosť od počtu hviezd: 1/2

Tiger bengálsky (Panthera tigris)

TigerBengal_Adult_F.

Tiger bengálsky je najväčším členom mačkovitých šeliem. Je to perfektne maskovaný predátor s obrovskou silou. Jeho rev počuť ďalej než na 2 míle ďaleko, naopak mäkké vankúšiky na jeho labách mu pomáhajú pohybovať sa potichu.

Anglický názov: Bengal tiger
Životné prostredie: Dažďový prales (Tropical rainforest)
Stupeň ohrozenia: Endangered

Tučniak cisársky (Aptenodytes forsteri)

PenguinEmperor_Adult

Tučniak cisársky je jeden z dvoch (iba?!) druhov tučniakov, ktoré žijú na mrazivom antarktickom kontinente. Tučniaky výborne plávajú, pretože ich súdkovité, zaoblené telá kladú vode malý odpor. Majú tenké a krítke krídla, kvôli čomu nemôžu lietať, no zato ich využívajú na plávanie. Narozdiel od ostatných vtákov nemajú kosti duté, čo im zase pomáha pri ponáraní sa. Na dlhšiu dobu vychádzajú tučniaky na breh iba v období párenia, 80% svojho života prežijú pod morskou hladinou.

Anglický názov: Emperor penguin
Životné prostredie: Tundra (Tundra)
Stupeň ohrozenia: Low risk

Zebra stepná (Equus burchelli boehmi)

ZebraCommon_Adult_F.

Zebier žije na svete niekoľko druhov, ale všetky žijú v Afrike. Napriek jej pomerne malému areálu rozšírenia sa z nej vďaka výrazným čiernobielym pruhom stal jeden z najznámejších cicavcov na svete. Zebry žijú vo veľkých čriedach a vždy sa pohybujú nahusto rozostavené, preto je pre dravcov (napríklad levov) ťažké zebru chytiť. Každá zebra má vlastnú originálnu kresbu na bokoch, podľa ktorej sa príslušníci stáda rozpoznávajú.

Anglický názov: Common zebra
Životné prostredie: Savana (Savannah)
Stupeň ohrozenia: Low risk

 
Ďakujem za návštevu. Pridalo mi to kredit...